Zebra-project

Word ambassadeur van het Zebra-project!

Het Zebra-project (Zusjes En BRoertjes van kinderen met Autisme) bestudeert de ontwikkeling van baby-zusjes en -broertjes  (‘brusjes’) van kinderen met een stoornis in het autisme spectrum (ASS). We noemen dit ook wel hoog-risico zusjes en broertjes. Binnen het Zebra-project volgen we ‘brusjes’ van kinderen met ASS én van kinderen zonder een ontwikkelingsstoornis gedurende hun eerste drie levensjaren. Op vier tot vijf meetmomenten (5, 10, 14, 24 en 36 maanden) bekijken we verschillende aspecten van de ontwikkeling.  Zo verzamelen we informatie over de gedragskenmerken van ASS in de eerste jaren van de ontwikkeling. Daarnaast onderzoeken we waarom sommige kinderen wel een vorm van autisme ontwikkelen en andere kinderen niet.

Het onderzoeksteam is op zoek naar gezinnen met een kind met ASS (autisme, PDD-NOS, of het syndroom van Asperger) en daarnaast nog een jonger broertje of zusje in de leeftijd van 0-10 maanden. We willen vragen of het jongere broertje of zusje deelneemt aan het onderzoek.

We hebben uw hulp hard nodig bij het werven van deelnemers!

Uw bijdrage als ambassadeur

Ziet u of uw collega’s kinderen met ASS, dan zouden wij graag via u gezinnen werven voor het Zebra-project. Dit kan bijvoorbeeld door geschikte gezinnen te attenderen op de studie. Staat u hiervoor open? Neem dan met ons contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Met plezier komen we langs om de achtergronden van het project toe te lichten.

Wat te doen  als er een kandidaat is?

Als u vermoedt dat een gezin in aanmerking komt voor deelname aan het Zebra-project, dan kunt u hen kort informeren over het project, een informatiefolder overhandigen en bij eventuele vragen verwijzen naar deze website. Het gezin kan dan via het e-mailadres op de informatiefolder vrijblijvend contact met ons opnemen en/of zich aanmelden. Het contact met het gezin zal vervolgens tussen het onderzoeksteam en de ouders verlopen. Wij zullen u  uiteraard op de hoogte  houden over het Zebra-project.

Voor meer informatie of vragen is het onderzoeksteam bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Informatiebrief voor professionals

Informatiebrief voor ouders