Zebra-project

Hoe verloopt de aanmelding voor dit project?

Heeft u een kind tussen 0 en 10 maanden en ook een ouder kind met of zonder een diagnose Autisme Spectrum Stoornis? Dan kunt u vrijblijvend het inschrijfformulier invullen voor deelname aan het Zebra-project.

De aanmeldingsprocedure zal als volgt verlopen:

Stap 1 - Inschrijfformulier

U vult vrijblijvend het inschrijfformulier in. Afhankelijk van uw woonplaats zult u meedoen aan het onderzoek vanuit het UMC Utrecht of vanuit het Baby Research center in Nijmegen. Op de kaart hieronder kunt u zien bij welk instituut u deel zult nemen. 

kaart

U kunt de kaart vergroten door erop te klikken.

Stap 2 – Het eerste telefoongesprek

Nadat u het inschrijfformulier heeft ingevuld, zullen we u opbellen. In dit gesprek beantwoorden we uw vragen over het onderzoek. Daarnaast zullen we een aantal vragen stellen over de ontwikkeling van uw kind. Voor het onderzoek is het namelijk belangrijk dat we alle kinderen goed met elkaar kunnen vergelijken. Daarom kunnen alleen kinderen meedoen die voldoen aan een aantal voorwaarden. Twijfelt u of u mee zou kunnen doen? Vul dan toch het inschrijfformulier in of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We zullen met u de volgende punten bespreken:

U kunt wel met uw kind meedoen aan het onderzoek indien:

  1. De broer of zus wel of geen diagnose Autisme Spectrum Stoornis heeft
  2. Uw baby geboren is tussen 36 en 42 weken
  3. Er tenminste 1 van de ouders Nederlands spreekt

Er zijn enkele redenen die deelname aan het Zebra-project onmogelijk maken. Bijvoorbeeld als de broer of zus niet dezelfde biologische ouders heeft, of als uw baby of de oudere broer of zus een bepaalde genetische aandoening heeft. Wij zullen deze, en andere voorwaarden, met u bespreken tijdens ons telefoongesprek.

Stap 3 – Informatiebrief

Als u het formulier heeft ingevuld (stap 1) en wij hebben telefonisch contact met u opgenomen en uw kind voldoet aan de voorwaarden om mee te kunnen doen (stap 2), dan ontvangt u een brief met uitgebreide informatie over het doel van het onderzoek en wat we u en uw kind vragen te doen tijdens het onderzoek. Kort gezegd vragen we uw kind vier tot vijf keer deel te nemen aan het onderzoek, namelijk wanneer het 10, 14, 24, en 36 maanden oud is. Doet u in Nijmegen mee? Dan kan uw kind ook meedoen wanneer het 5 maanden oud is.

Nadat u de informatiebrief heeft ontvangen zullen we u nog eens opbellen. In dit tweede gesprek kunt u wederom vragen stellen over deelname aan het onderzoek.

Stap 4 – Officiële aanmelding

Wanneer u na het tweede telefoongesprek besluit mee te doen aan het onderzoek, dan kunt u zich officieel aanmelden voor het onderzoek. Dit doet u door het toestemmingsformulier in te vullen en op te sturen. Dit formulier sturen we samen met de informatiebrief naar u op. Het is belangrijk om te weten dat u zich aanmeldt voor deelname aan het gehele onderzoek, maar u deze toestemming altijd kunt intrekken of ervoor kunt kiezen aan bepaalde delen niet mee te doen.

Stap 5 – Een afspraak maken voor de eerste onderzoeksdag

Is uw kind bijna 5 of 10 maanden oud? Dan zullen we u bellen om een afspraak te maken voor de eerste onderzoeksdag. We kiezen hiervoor een dag uit die voor u en uw kind het beste uitkomt. Ook bespreken we op welk tijdstip uw kind slaapt en eet, zodat we het onderzoek binnen het dagelijks ritme van uw kind uit kunnen voeren.

Doet u mee in Nijmegen?

Als u mee doet in Nijmegen, dan vindt het onderzoek plaats op de campus van de Radboud Universiteit. Bij de informatiebrief vindt u informatie over hoe u de locaties het beste kunt bereiken. De reiskosten worden uiteraard vergoed. Daarnaast zullen we met u bespreken of er oudere kinderen mee zullen komen tijdens de onderzoeksdag. Indien nodig kunnen wij met u meedenken over de oplossingen en mogelijkheden voor opvang.

Klik hier voor meer informatie over de onderzoeksdag in Nijmegen.

Doet u mee in Utrecht?

Als u mee doet in Utrecht, dan vindt het onderzoek plaats bij u thuis. Om het onderzoek zo soepel mogelijk te laten verlopen, zullen we u bij het maken van de afspraak een paar vragen stellen over uw woonsituatie. We bespreken met u of uw woonkamertafel geschikt is voor het plaatsen van een speciaal gemaakte onderzoekstent. Meer uitleg over deze tent kunt u vinden bij het verloop van de onderzoeksdag. Ook bespreken we of er oudere kinderen aanwezig zullen zijn op de onderzoeksdag. Hier zullen we een oppas voor regelen of een door u gekozen oppas vergoeden.

Klik hier voor meer informatie over de onderzoeksdag in Utrecht