Zebra-project

De onderzoeksdag in Utrecht

Aan de hand van de informatie op deze pagina kunt u alvast een indruk krijgen van het verloop van de onderzoeksdag vanuit het UMC Utrecht Hersencentrum.

Waar vindt het onderzoek plaats?

We zullen voor alle meetmomenten bij u thuis langskomen met ons mobiele lab. Wij zullen daarvoor met u één of twee geschikte dagen inplannen, u kunt zelf aangeven welke dagen en tijd voor u en uw kind het beste uitkomt. Wanneer uw kind 10 maanden oud is komen wij op twee dagen langs. Wanneer uw kind 14, 24 of 36 maanden oud is komen we één dag langs.

Indien u zich ná 13 juli 2017 heeft aangemeld: In dit geval komen wij maar  één dag langs, wanneer uw kind 10 maanden is. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Een onderzoeksdag duurt ongeveer 5-7 uur, opgedeeld in delen van 5 tot 45 minuten. Er is uiteraard rekening gehouden met pauzes waarin uw kind kan eten, spelen of slapen. We rekenen de tijd ruim zodat wij niet hoeven te haasten en er voldoende tijd is voor uitleg en rust tussen de onderzoekjes door.

Wat is een mobiel lab?

opstelling thuis testen UtrechtET-taakOp de onderzoeksdag zullen wij met ons ‘mobiele lab’ bij u langskomen. Voorafgaand aan de onderzoeken naar hersenactiviteit en kijkgedrag zullen wij een soort tent om uw eettafel of bureau plaatsen. Op de foto kunt u zien hoe dit eruit ziet. 

Dit doen we zodat uw kind rustig naar het computerscherm kan kijken, en zodat de omgeving voor alle kinderen hetzelfde is. U kunt zelf achter of naast uw kind plaatsnemen.

Op de foto ziet u hoe dit er voor uw kind uit zal zien.

De opstelling is speciaal voor ons onderzoek ontwikkeld door de technische medische afdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. 

Welke metingen worden er verricht op een onderzoeksdag?

Tijdens de onderzoeksdag zullen er verschillende aspecten van de ontwikkeling van uw kind in kaart worden gebracht. De afzonderlijke metingen zijn allemaal vrij kort: Uw kind zal bij voorbeeld 10-20 minuten naar een aantal filmpjes kijken of plaatsjes kijken of een kwartiertje met een van de onderzoekers een spelactiviteit doen.

Hieronder kunt u lezen welke delen van het onderzoek we op een specifieke leeftijd zullen doorlopen. De volgorde waarop we deze delen doorlopen kan veranderd worden als dit beter past bij uw kind. Tussen de onderdelen door is er tijd voor pauzes, waarin uw kind eventueel gevoed kan worden of kan slapen. Op deze manier kunnen we het onderzoek afnemen in de dagelijkse routine van de baby.

 

10m14m24m, en 36m

 

Indien u zich ná 13 juli 2017 heeft aangemeld, komen wij alleen langs bij 10m,

 

Wat krijgt u voor de deelname aan dit onderzoek?

Uw deelname aan het onderzoek wordt vergoed met 50 euro per leeftijdsmoment (10 mnd, 14mnd, 24 mnd, 36mnd). Na afloop van elk meetmoment ontvangt uw kind bovendien een leuk Zebra-cadeautje van ons.

Mogen oudere broer(s)/zus(sen) aanwezig zijn?

Voor het verloop van het onderzoek is het het meest praktisch wanneer broertjes en zusjes bij een oppas of opvang terecht kunnen. Op deze manier kunt u zelf ook in alle rust bij uw kind blijven tijdens het onderzoek. Mocht het voor u niet mogelijk zijn om opvang te regelen, dan zouden wij een oppas kunnen meebrengen of kunnen wij een door u gekozen oppas vergoeden. Sommige onderzoeksdagen zijn wat korter en vallen binnen schooltijden, voor schoolgaande kinderen hoeft er dan bijvoorbeeld niets geregeld te worden. Dit overleggen we allemaal voorafgaand aan de onderzoeksdag, tijdens het maken van de afspraak. 

zebra-rechts